Asukkaalle

Vuokrasuhde

Asuntotarjous, vuokravakuus ja vuokrasopimus

Kun meillä on tarjota teille sopivaa asuntoa, otamme teihin yhteyttä joko sähköpostitse tai soittamalla toimistoaikaan. Tässä yhteydessä voit sopia ajan asuntoon tutustumista varten (avainten nouto ja palautus toimistolta). Kun olet vahvistanut halukkuutesi asunnon suhteen, teemme virallisen asuntotarjouksen, josta löydät tiedot vuokravakuuden maksamista varten. Vakuusmaksu on sopimuksen mukaan 1-3 kuukauden vuokran määrää vastaava summa.  Vakuuden suorittamalla vahvistat omalta osaltasi vuokrasopimukseen sitoutumisen.  Vuokrasopimus tehdään toimistossamme kirjallisena, kun olet suorittanut vakuusmaksun tilillemme. Vuokrasopimuksen allekirjoittaa kaikki vastuulliset päävuokralaiset. Tarvittaessa voidaan allekirjoitus suorittaa valtakirjalla toisen puolesta. Vuokrasopimus on sopimuksen mukaisesti, joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. 


Asuntotarjouksen peruminen

Asuntotarjous on vuokranantajaa sitova tarjouksen voimassaoloajan. Kun maksat vuokravakuuden tai toimitat vakuussitoumuksen tarjouksen voimassaoloajan puitteissa, vahvistat vuokrauksen omalta osalta. Tällöin astuu voimaan normaali sopimuksen irtisanomisaika. Asuntotarjouksen perumisesta on hyvä ilmoittaa mahdollisimman pian. Jos olet ehtinyt sitoutumaan esisopimukseen vakuuden toimittamisen muodossa, tulee noudatettavaksi normaali irtisanomisaika. Tällöin vastuullasi on maksaa irtisanomisajan vuokra, eli jos asuntotarjouksessa on sovittu sopimuksen alkamiseksi 15.7. ja ilmoitat perumisesta heinäkuun aikana, olet velvollinen maksamaan vuokran 15.7.-31.8. väliseltä ajalta vaikka et olisi allekirjoittanut erillistä vuokrasopimusta ja vastaanottanut huoneiston avaimia. Jos saamme irtisanomisaikana uuden vuokralaisen, tällöin ei peritä päällekkäisiä vuokria, vaan palautamme sinun jo maksaman vuokran.


Vuokran maksu

Vuokran maksupäivä on kyseisen vuokrakuukauden 5. päivä. Viivästyneestä maksusta peritään korkolain (4§) mukainen viivästyskorko. Suomen Pankki vahvistaa kulloisenkin viivästyskoron kahdesti vuodessa. Lisäksi maksuhuomautuslaskusta peritään 5 € / huomautuskerta.

Mikäli olet oikeutettu saamaan KELAn asumistukea, ilmoita asumisessasi tapahtuvat muutokset KELAan. Linkkejä: Kela, asumisen tuet ja Kela, laskurit. Vuokrasopimuksemme mukaisesti asumistuki kuuluu tulla suoraan Hattula-Kiinteistöt Oy:n tilille.


Sisään muutto

Vuokrasopimuksen teon yhteydessä, tai erikseen sovittuna aikana, saat avaimet huoneistoon kuittausta vastaan. Vuokrasopimuksen yhteydessä sovitaan myös, jos tarvitset saunavuoron tai autopaikan. Muistathan tehdä sähkösopimuksen ja ottaa vuokrasopimuksen edellyttämän kotivakuutuksen vastuuvakuutuksella, jo kun alat tekemään muuttoa huoneistoon. Vuokralainen vastaa asunnon palovaroittimen hankinnasta ja toimintakunnosta. Kiinteistöissä joissa on verkkovirrassa olevat palovaroittimet, niiden varajärjestelmän pariston vaihdosta vastaa vuokralainen.


Asunnon vaihto

Jos olet jo vuokralla Hattula-Kiinteistöt Oy:llä, voit tehdä asunnonvaihtohakemuksen, samalla tavalla kuin normaali asuntohakemuskin tehdään. Asuntojen vaihtojen hallinnointi tapahtuu aina Hattula-Kiinteistöt Oy:n kautta, asukkaat eivät voi tehdä vaihtopäätöksiä keskenään.


Vuokrasuhteen irtisanominen

Toimita kirjallinen ja allekirjoitettu irtisanomislomake toimistolle. Vaihtoehtoisesti voit tehdä irtisanomisilmoituksen myös sähköpostitse: hattulakiinteistot@hattula.fi. Mikäli vuokrasopimus on tehty usean henkilön nimiin, on myös irtisanomisilmoituksen oltava kaikkien vuokralaisten allekirjoittama. Jos vuokralaisista toinen on lähdössä, hänen tulee omalta osaltaan tehdä kirjallinen irtisanomisilmoitus. Muutoin hän on edelleen vastuussa vuokrista ja asunnosta. Irtisanomisilmoituksessa on tällöin mainittava, että toinen vuokralaisosapuolista jää asumaan asuntoon. Tällöin vuokrasopimus päivitetään asumaan jääneen vuokralaisen kanssa. Vakuutta ei palauteta tässä välissä, vaan vuokralla olleet sopivat keskenään, jos pois muuttava on maksanut osan / kokonaan vakuuden.
Irtisanomislomakkeen saat joko toimistolta tai nettisivuilta. Irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi. Huoneenvuokralain (31.3.1995/481, 52§) mukaan irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä lukien, jonka aikana irtisanomisilmoitus on vastaanotettu. Jos esimerkiksi irtisanot asuntosi 10.6., päättyy vuokrasopimus 31.7. ja vuokranmaksuvelvoite on voimassa heinäkuun loppuun.

perhekuva